torsdag 14 mars 2013

Mariabollar - Mariabullar?

Nu trasslar vi in oss i namnfrågan igen. Bakelser med olika namn.

Denna gången handlar det om Mariabollen / Mariabullen, jag har letat både i böcker och på nätet men kan inte få rätsida på namnet, jag hittar inte heller historian bakom denna lilla underbara bakelse, om det är någon som vet något om detta får ni gärna höra av er till mig. (Det finns en sångerska som heter Maria Bulle, men hon har en helt annan historia!)

Mariabollen är egentligen inte så komplicerad, det är flera olika moment, det är ju inte något vi vevar ihop en kvart innan kaffegästerna ringer på dörren.

Den traditionella Mariabakelsen består av tre delar, Petit Choux, Mördeg och Vaniljgrädde. Nu gör jag inte alltid traditionellt och väljer att fylla med Dumlefluff och Tobleronefluff. Idén med fluffet har jag fått från Lisa som skriver bloggen Sockerrus - The Sweet Blog (som inspirerar mig en del).

Så håll i dig så åker vi...

Till ungefär 12 små

Mördeg

250 g Mjöl
125 g Florsocker
125 g Smör
1 Ägg
1 Äggula
1/2 Vaniljstång (går bra med vaniljsocker eller vaniljpulver)

- Blanda mjöl och florsocker
- Dela det KYLSKÅPSKALLA smöret i mindre bitar
- Smula ihop mjöl/socker och smöret till en smuldeg
- Vispa ihop ägget med gulan, skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda med äggen
- Blanda snabbt ihop smuldegen med ägg, arbeta ihop till en smidig deg, blanda inte i något vatten, är degen för 'torr', ta hellre lite mer ägg för att få ihop degen, arbeta så lite som möjligt
- Plasta in mördegen och kyl minst 30 minuter

Petit Choux

1,25 dl Mjölk
2 dl Vatten
100 g Smör
1 tsk Vaniljsocker
1 nypa Salt
150 g Mjöl
4 Ägg

- Mjölk, vatten, smör, vaniljsocker och salt kokas upp i en tjockbottnad kastrull
- Tillsätt mjölet till blandningen i kastrullen, rör nu ihop allt till en 'gröt', ha kvar blandningen på spisen, 'rosta' blandningen undertiden som du rör frenetiskt. 'Gröten' ska bli blank och smidig, den ska släppa helt från kastrullens kanter.
- När smeten är färdigrostad ska de fyra äggen blandas i ett i sänder. Jag är lite lat, häller den varma blandningen i en skål och vispar i ett ägg i sänder med 'vingen'. Viktigt att varje ägg verkligen blandas in i smeten innan nästa ägg tillsättes.

- Spritsa ut smeten till 5 cm i diameter
- Kavla ut mördegen 2-3 mm och ta ut rundlar som är lika stora som smeten
- Placera mördegsrundlarna på smeten
- Baka i 200 grader i 25 minuter, mördegen ska ha underbara färg
- Låt svalna




Dumle- eller Tobleronefluff

150 g Dumlekolor eller Toblerone
3 dl Vispgrädde

- Värm grädden, den får absolut inte koka
- Häll grädden över godiset, det ska smälta
- Kyl i några timmar
- Vispa upp till ett fluff

Nu kan man göra på olika sätt

1. Gör ett litet hål i botten på Mariabollen, spritsa in fluffet underifrån, spritsa en gräddrosett på toppen, garnera med riven choklad, sikta över rejält med florsocker

2. Skär upp Mariabollen i sidan, spritsa fluffet i öppningen, sikta florsocker över





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar