fredag 18 oktober 2013

Elvispen

Beställde en ny elvisp (jo den gamla hade nästan helt gått sönder) från Bagaren & Kocken i Göteborg.

Jag känner ett visst lyckorus när jag nu sitter och tittar på den och drömmer mig bort!

Visst är den snygg...

onsdag 16 oktober 2013

Bakat Päron

När hösten är här ska man frossa i svenska äpplen och päron.

Här är en helt underbar efterrätt (eller bara något helt underbart gott när som helst på dygnet).

Jag har inget bra namn ännu, kan behöva lite hjälp på traven.

Jag tänkte först Bakat Päron med Salt Bourbonkola under Krispigt Havretäcke...men Krispigt Päron med Salt Bourbonkola är kanske ett namn som ligger bättre i munnen.

Till det Krispiga Havretäcket behövs:

1½ dl Mjöl
1½ dl Havre
4 msk Socker
100 g smör

Till kolasåsen behövs:

2.25 dl Socker
4 msk Vatten
1 dl Grädde
1 msk Smör
3 msk Bourbon (eller Whiskey)
½ tsk Flingsalt

Du behöver självklart 4 päron (eller äpplen går nog oxå bra)

Gör så här:

Börja med att blanda allt till havretäcket, det ska bli en smuldeg. Lägg i kylen tills du ska använd den.

Till kolan kokar du upp socker och vatten (jag brukar ta lite glukos oxå), koka ca 12 minuter på medelvärme, sockret ska få rejält med färg, men det får självklart inte bränna (meddelande till en väldigt god vän till mig...ja det är så här kolasåsen får sin kolasmak).

Ta bort kastrullen (som självklart är tjockbottnad) från plattan, häll i grädden, ja, nu kokar det rejält, det ska det göra. Blanda sedan ner smöret, whiskeyn och saltet. Ställ åt sidan och låt svalna lite.

Nu tar du päronen (äpplena), skala och dela dem, skär bort kärnhuset och kvisten. Jag tog sedan ett kul kuljärn och gröpte ur päronen lite mer, man kan gröpa ur med en kul tesked eller kniv.

Lägg päronen i en ugnsform, fyll päronhålet med kolasåsen, strö över havrekrispet. Sätt in i ugnen, 200 grader i minst 30 minuter, päronen ska bli mjuka.

Servera med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass. Har du kolasås kvar ringla såsen över glassen eller grädden.

NJUT!

fredag 4 oktober 2013

Kanelbullar med surdeg

Kanelbullens dag, 4 oktober!

Ja, kanelbullar har ju alla ätit i många olika varianter. Här kommer mina kanelebullar2013.

Surdeg - morötter - mandel... kan det bli nyttigare på kanelbullens dag?

Till degen behövs:

3½ dl Mjölk
1 msk Kardemumma
500 g Surdeg
750 g Vetemjöl
1 dl socker
1 Ägg
1½ tsk Flingsalt
150 g Smör

Till fyllning behövs:

4 Morötter
500 g Mandelmassa
250 g Smör
Kanel

Så här gjorde jag:

Värm mjölken till fingervarmt, blanda i alla ingredienserna (smöret ska inte smältas). Blanda till en smidig deg, var försiktig med mjölet, det kan behövas mindre mjöl (börja med 600 g). Degen ska vara relativ lös. Jag kör degen i degblandare på medelfart i ca 10 minuter, degen ska vara seg.

Sedan låter jag degen jäs minst 1 timme.

Till fyllningen river jag mandelmassan grovt och blandar den man det rumsvarma smöret. Rör fyllningen så den blir smidig, vispa den inte, luft är ingen höjdare i fyllningen.

När degen jäst, dela den, kavla ut till en rektangel, smeta på rejält med fyllning, riv morötter över och pudra med rejält med kanel. Rulla ihop och dela degen i rejäla bitar. Lägg i formar, det behöver vara rejäla formar som håller ihop, jag använder mig av muffinsformarna med papper i. De vanliga bullformarna håller inte för den långa jäsningen, de kommer att flyta ut.

Nu kommer den svåraste delen, jäsningen. Nu går det inte att säga hur länge bullarna ska jäsa, det beror på vilken kraft din surdeg har, ibland exploderar det och andra gånger tar jäsningen en evighet. Dessa jäste jag i sex timmar.

När du tycker att bullarna har jäst färdigt penslar du bullarna med ägg och strör över pärlsocker.

Baka i varm ugn, 250 grader i 10 - 15 minuter.



söndag 14 juli 2013

Snickerskaka

Att baka med lite kolhydrater är inte helt lätt, man behöver verkligen tänka i nya banor och använda nya produkter. Jag har alltid haft svårt för smaken av 'konstgjort' socker, jag tycker det alltid får en bismak som är lite obehaglig.

Men så hittade jag SukrinMelis som är som ett florsocker utan någon direkt bismak och provade detta med ett ganska så lyckat resultat. Det blev en chokladkaka med smak av Snickers.


Till en form behöver du:

4 Ägg
1 dl SukrinMelis
200 g Smör
1 tsk Vaniljpulver
1 dl Kokosmjöl
200 g Choklad (antingen osötade choklad, steviasötad choklad eller 90 % choklad)
1 dl Saltade Jordnötter

- vispa ägg och socker vitt och pösigt
- smält Choklad och smör över vattenbad
- blanda samman allt utan jordnötterna
- häll smeten i en smörad form med bakplåtspapper i botten
- fördela nötterna ovanpå
- baka i 200 grader i drygt 15 minuter
- kyl kakan innan du tar ur den ur formen (jag la den formen med kakan i frysen en timme)
- servera med vispad grädde


lördag 13 juli 2013

Syltgrottorna


Under sommaren i år har jag fått sommarjobb hos töserna på Kafé Helsa På, ett riktigt mysigt kafé mitt i Ystad. Kaféet ligger inne på gården till Per Helsas gård. Här kan man köpa underbara kakor, smörgåsar och sallader. I förra veckan bakade jag syltgrottor och de försvann som smör i solsken. här kommer receptet.

Syltgrottor med kardemumma

Till 12 grottor behöver du:

250 g rumsvarmt Smör
1 1/2 dl Socker
4 1/2 dl Mjöl
1 1/2 tsk Bakpulver
1 dl Maizena
2 tsk Kardemumma

En riktigt god sylt eller kompott, jag kokade en kompott på rabarber och jordgubbar.

- vispa smör och socker vitt
- blanda snabbt i de torra ingredienserna till en 'deg' (arbeta inte för länge då de blir kompakta)
- dela degen i 12 bitar (det går självklart att göra fler och mindre)
- lägg i formar
- trygg ett rejält hål med tummen, fyll med något gott
- baka i 150 grader i ca 20 minuter
- man kan garnera med choklad eller glasyr


Men orkar du inte baka dem själv...kom in på en kopp fika på Kafé Helsa På i Ystad.

torsdag 16 maj 2013

Hela Sverige Bakar?

Ja kära vänner, jag har inte varit så aktiv med bakandet och bloggandet det senaste.

Hade stora planer för sommaren...ja ni kan kika på en del av filmen!


...men Hela Sverige Bakar ville inte ha med mig i produktionen 2013, 
det är helt OK för mig, men visst hade det varit kul?

Ja, nu får jag fortsätta baka hemma och sätta guldkant på tillvaron på annat sätt.

(har hört att kanal 5 ska sända den svenska versionen av 'Top Chef: Just Desserts'...och nu väntar jag bara på att de ska ringa mig *big smile*)

lördag 20 april 2013

Frö&NötKnäckebröd LCHF

På jobbet blev vi bjudna på brietårta fylld med chèvrekräm, frukt, nötter och kryddor (receptet på den kommer från ICA). Har funderat lite på ett LCHF-knäckebröd som skulle kunna funka till detta. Efter lite experiment i köket kom jag fram till dessa frö & nötknäckebröd. De är inte svåra att göra.

Till två plåtar

2 dl Mandelmjöl
1 dl Solrosfrön
1 dl Sesamfrön
1/2 dl Linfrön
1/2 dl Psylliumfrön
1 dl Blandade hackade nötter
1 tsk Salt
1 dl Olja
3 dl Vatten

Flingsalt

- Blanda ihop alla torra ingredienser
- Koka upp vatten och olja
- Blanda ihop till en smet, låt svälla 10 minuter
- Platta ut degen på två bakplåtspapper, gör de jämna och tunna
- Baka i 150 grader i 30 minuter
- Låt kallna, bryt i lagom stora bitar
- Torka bitarna på galler i ugnen på låg temp, eller eftervärmen i ugnen