fredag 4 oktober 2013

Kanelbullar med surdeg

Kanelbullens dag, 4 oktober!

Ja, kanelbullar har ju alla ätit i många olika varianter. Här kommer mina kanelebullar2013.

Surdeg - morötter - mandel... kan det bli nyttigare på kanelbullens dag?

Till degen behövs:

3½ dl Mjölk
1 msk Kardemumma
500 g Surdeg
750 g Vetemjöl
1 dl socker
1 Ägg
1½ tsk Flingsalt
150 g Smör

Till fyllning behövs:

4 Morötter
500 g Mandelmassa
250 g Smör
Kanel

Så här gjorde jag:

Värm mjölken till fingervarmt, blanda i alla ingredienserna (smöret ska inte smältas). Blanda till en smidig deg, var försiktig med mjölet, det kan behövas mindre mjöl (börja med 600 g). Degen ska vara relativ lös. Jag kör degen i degblandare på medelfart i ca 10 minuter, degen ska vara seg.

Sedan låter jag degen jäs minst 1 timme.

Till fyllningen river jag mandelmassan grovt och blandar den man det rumsvarma smöret. Rör fyllningen så den blir smidig, vispa den inte, luft är ingen höjdare i fyllningen.

När degen jäst, dela den, kavla ut till en rektangel, smeta på rejält med fyllning, riv morötter över och pudra med rejält med kanel. Rulla ihop och dela degen i rejäla bitar. Lägg i formar, det behöver vara rejäla formar som håller ihop, jag använder mig av muffinsformarna med papper i. De vanliga bullformarna håller inte för den långa jäsningen, de kommer att flyta ut.

Nu kommer den svåraste delen, jäsningen. Nu går det inte att säga hur länge bullarna ska jäsa, det beror på vilken kraft din surdeg har, ibland exploderar det och andra gånger tar jäsningen en evighet. Dessa jäste jag i sex timmar.

När du tycker att bullarna har jäst färdigt penslar du bullarna med ägg och strör över pärlsocker.

Baka i varm ugn, 250 grader i 10 - 15 minuter.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar