Ja, kanelbullar har ju alla ätit i många olika varianter. Här kommer mina kanelebullar2013.
Surdeg - morötter - mandel... kan det bli nyttigare på kanelbullens dag?
Till degen behövs:
3½ dl Mjölk
1 msk Kardemumma
500 g Surdeg
750 g Vetemjöl
1 dl socker
1 Ägg
1½ tsk Flingsalt
150 g Smör
Till fyllning behövs:
4 Morötter
500 g Mandelmassa
250 g Smör
Kanel
Så här gjorde jag:
Värm mjölken till fingervarmt, blanda i alla ingredienserna (smöret ska inte smältas). Blanda till en smidig deg, var försiktig med mjölet, det kan behövas mindre mjöl (börja med 600 g). Degen ska vara relativ lös. Jag kör degen i degblandare på medelfart i ca 10 minuter, degen ska vara seg.
Sedan låter jag degen jäs minst 1 timme.

När degen jäst, dela den, kavla ut till en rektangel, smeta på rejält med fyllning, riv morötter över och pudra med rejält med kanel. Rulla ihop och dela degen i rejäla bitar. Lägg i formar, det behöver vara rejäla formar som håller ihop, jag använder mig av muffinsformarna med papper i. De vanliga bullformarna håller inte för den långa jäsningen, de kommer att flyta ut.

När du tycker att bullarna har jäst färdigt penslar du bullarna med ägg och strör över pärlsocker.
Baka i varm ugn, 250 grader i 10 - 15 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar