söndag 10 mars 2013

LCHF-bröd med keso, frön, blåbär och gojibär!

Söndagar känns som bakdagar, jag kan gå där i köket och bara 'lulla' omkring bland mina bunkar, slevar, tyllar och bakplåtar.

Idag har det bakats både nyttigt och onyttigt, vi börjar med det nyttiga ;-)

Det här är ett LCHF-bröd med keso, sedan var jag sugen på att ha lite tuggmotstånd, rotade runt en stund i skåpen och hittade lite frön och gojibär, hade även kvar lite tinade blåbär ifrån igår. Man får ju göra som Cajsa Warg INTE sa 'Man tager vad man haver!', släng i vad som passar och vad som finns i skåpen (och som funkar enligt LCHF-principen).

Ingredienser till 12 bitar

4 Ägg
125 g Keso
1,5 dl Mandelmjöl
1 msk Fiberhusk
1,5 msk Pofiber
3 tsk Bakpulver
50 g Cocosolja
1/2 tsk Salt

Sedan slängde jag i:

3 msk Solrosfrön
3 msk Linfrön
3 msk Melonkärnor
3 msk Gojibär
3 msk Sesamfrön
Blåbär

- Vispa ihop ägg och keso
- Smält cocosoljan
- Blanda de torra ingredienserna, rör i detta och cocosoljan i ägg/keso-smeten
- Rör i valfria smaksättningar
- Smeta ut allt på ett bakplåtspapper, jag gjorde en rektangel 20 cm gånger 30 cm
- Baka i 200 grader i drygt 15 minuter
- Skär i 12 rutor

Hur enkelt som helst!

lördag 9 mars 2013

LCHF-plättar!

Ja...vi tar en liten sväng in på LCHF-vägen idag. Har gjort helt underbara plättar, jag måste säga att du inte kan smaka eller känna någon skillnad mellan 'vanliga' plättar och dessa LCHF-plättar!

Ingredienser till en lagom hög till två vuxna män

2 dl Grädde
1 dl Vatten
4 Ägg
50 g Cocosolja
1 msk Fiberhusk
1 dl Mandelmjöl
2 nypor Salt
Vaniljpulver

- Smält cocosoljan
- Blanda grädde, vatten, ägg, olja
- Vispa i mandelmjöl, husk, salt, vanilj
- Stek plättar eller pannkakor
- Njut med vispad grädde och bär


MiniTarteletterna!

Då blir det lite mördegsträsk! När jag var yngre lärde jag mig av min mormor att göra mördeg, kanske var det så att detta var det första receptet jag lärde mig, det var ju så enkelt. Mormor (som så många andra) kallade detta för 1-2-3-deg. Degen innehåller:

100 g Socker
200 g Smör
300 g Mjöl
(en skvätt vatten)

Men idag vet jag bättre, visst är det ett enkelt recept, men...det går att göra en ännu bättre mördeg. Har är min variant som alltid funkar

250 g Mjöl
125 g Florsocker
125 g Smör
1 Ägg
1 Äggula
1/2 Vaniljstång (går bra med vaniljsocker eller vaniljpulver)

- Blanda mjöl och florsocker
- Dela det KYLSKÅPSKALLA smöret i mindre bitar
- Smula ihop mjöl/socker och smöret till en smuldeg
- Vispa ihop ägget med gulan, skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda med äggen
- Blanda snabbt ihop smuldegen med ägg, arbeta ihop till en smidig deg, blanda inte i något vatten, är degen för 'torr', ta hellre lite mer ägg för att få ihop degen, arbeta så lite som möjligt
- Plasta in degen, kyl i minst 30 minuter

Nu kan du använd degen för att göra kakor (det går självklart att tillsätta andra smaker som citron, kanel, lime, nötter mm), fodra pajer eller till tarteletter

Jag bakar inte för varmt, 175 grader, kanske lite varmare, men det beror mycket på hur tunna kakorna / skalet är

Mina tarteletter fyller jag med Ganache som jag smaksatt på olika sätt, en hemmagjord vaniljkräm passar perfekt i tarteletterna




torsdag 7 mars 2013

Den danska Æblekagen!

Då rotar vi vidare bland recepten.

Min svärmor gjorde alltid en fantastisk æblekage, jag vet inte om det finns något som liknar detta i Sverige, detta är verkligen så danskt det kan bli.

När vi ska göra dansk æblekage får vi ge oss av på en tur till Danmark för att köpa framför allt två ingredienser och det är rasp och makroner.

Jag har funderat vad som ersätter rasp och makroner. Det ända jag kan komma på är rasp = ströbröd (men det ska helst vara gjort av rågbröd) och makroner = mandelbiskvier.















Recept till 4 port.

500 g Äpplen
1/2 dl Vatten
100 g Socker
1/2 Vaniljstång

75 g Rasp
50 g Socker
50 g Smör

75 g Makroner
En skvätt Sherry

2 dl Vispgrädde

- Skala äpplen och dela i mindre bitar, koka upp vatten, socker och vanilj, lägg i äpplena, koka i ca 10 minuter tills äpplena är mjuka, rör till detta till ett mos
- Blanda rasp och socker, smält smöret i en stekpanna, stek rasp/socker tills det blir brunt, passa på så det inte bränner
- Mosa makronerna och dränk in de rejält i sherry
- Vispa grädden
- Varva nu äppelmos, rasp, makroner i en stor skål eller i portionsformar, det ska vara flera lager
- Toppa det hela med den vispade grädden
- Servera direkt





måndag 4 mars 2013

Flødeboller!

Här har vi ytterligare ett bakverk med många namn, jag väljer att hålla mig till ursprungsnamnet Flødebolle då det sägs att den 'uppfanns' i Danmark 1807. Danmark producerats flest Flødeboller i hela världen, ca 800 millioner varje år.

I Sverige har den många namn, Skumboll, Chokladboll, Kokosboll, Mums-Mums, Chokladtopp, Gräddbulle eller som jag är uppvuxen med Kokosmunk.

Här har jag använt mig av Mette Blombergs (ytterligare en idol) recept som jag ändrat lite på

Ingredienser till 20 st med diametern 5 cm, gör du mindre får du ett helt gäng

350 g Mandelmassa / Marsipan

100 g Hallon
250 g Socker
75 g Vatten
110 g Glykos
140 g Äggvita
15 g Socker

200 g Mörk Choklad

- Kavla ut mandelmassan 2-3 mm, ta ut runda bottnar i lagom storlek (5 cm i diameter)
- Baka bottnarna i 100 grader drygt 15 minuter (de ska inte få färg)
- Koka hallonen på svag värme, de ska koka ihop till en puré
- Koka socker, vatten och glykos till 117 grader
- När sockerlagen är 114 grader vispa äggvita och socker till ett fast skum, vispa på absolut högsta hastigheten
- När sockerlagen är 117 grader häll i en snygg jämn stråle ner i äggvitan, vispa på högsta hastigheten hela tiden
- Vispa massan tills den svalnat, drygt 15 minuter
- Blanda snabbt ner hallonpurén
- Spritsa Flødebollemassan på bottnarna
- Ställ dem svalt, de ska nu stelna och torka till lite, tar minst en timme
- Smält chokladen, (helst ska det vara 70 % äkta choklad)
- Doppa Flødebollerna i chokladen, garnera med kokos eller frystorkade hallon




söndag 3 mars 2013

Profiteroles!

Profiterole, Cream puff, Choux à la crème, Petit choux, Petit chou, Éclair...många namn på i princip samma bakelse, det är egentligen formen och ursprunget som ger de olika namnen.

När jag gick i skolan kallade vi de helt enkelt för P7!

Det här receptet kommer från min idol (just nu) Gordon Ramsey.

Ingredienser till 24 små

1,25 dl Mjölk
2 dl Vatten
100 g Smör
1 tsk Vaniljsocker
1 nypa Salt
150 g Mjöl
4 ägg

- Mjölk, vatten, smör, vaniljsocker och salt kokas upp i en tjockbottnad kastrull
- Tillsätt mjölet till blandningen i kastrullen, rör nu ihop allt till en 'gröt', ha kvar blandningen på spisen, 'rosta' blandningen undertiden som du rör frenetiskt. 'Gröten' ska bli blank och smidig, den ska släppa helt från kastrullens kanter.
- När smeten är färdigrostad ska de fyra äggen blandas i ett i sänder. Jag är lite lat, häller den varma blandningen i en skål och vispar i ett ägg i sänder med 'vingen'. Viktigt att varje ägg verkligen blandas in i smeten innan nästa ägg tillsättes.
- Smeten klickas eller spritsas ut i lämplig form på plåtpapper.
- Baka i 200 grader i 20 - 30 minuter beroende på storlek. De ska kännas lätta när du tar i dem.
- Låt svalna och fyll med vaniljkräm, grädde, chokladmousse, frukt, bär eller annat som är supergott. Mina är fyllda med underbar hemmagjord vaniljkräm.





Allt är inte LCHF!

Nu gör jag säkert en del som läser bloggen besvikna...allt som jag gör är INTE LCHF...sorry...jag ber om ursäkt om jag gör er besvikna nu!

I lördags bjöd vi på dansk kväll med underbara Smørrebrød och en rad efterrätter som jag trixar ihop. Just nu är jag inne på att göra minimala desserter, jag tycker det är bättre att kunna ta två-tre-fyra olika eller samma desserter och ändå känna att man kan äta en-två-tre till.

Så i lördags gjorde jag...

Profiteroles
Tre sorters Minitarteletter
Flødeboller
Chokladtryffel
Æblekage
Tre sorters Macarons

Det blir...ska vi se...tio olika desserter!